Om jouw bezoek aan deze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken en het gebruik van deze website te kunnen blijven verbeteren, plaatsen we cookies. Ook plaatsen we cookies zodat we je gepersonaliseerde advertenties kunnen tonen. Door op ‘Akkoord’ te klikken accepteer je alle cookies. Lees meer
Wijzig je voorkeur via de ‘Cookie-instellingen’ onder aan de pagina. Lees het
Cookiebeleid
voor meer informatie.
Deze cookies zijn nodig voor de basisfunctionaliteiten van de website en zijn daarom standaard ingeschakeld.
Met deze cookies meten we het gebruik van de website en wordt het mogelijk gemaakt om je een persoonlijkere ervaring te bieden, gebaseerd op je interesses en bestelgedrag. Schakel je deze cookies in, dan kan dat leiden tot een betere ervaring.
Met deze cookies krijg je relevante advertenties en andere content aangeboden op basis van jouw interesses.
Meng de slagroom met de karnemelk en schenk in een brandschone pot. Dek de pot goed af met een schone doek en zet 24-48 uur op het aanrecht neer. Deze tijd is indicatief: in de zomer is de slagroom na 24 uur al gefermenteerd. In de winter kan dit ook wel 48 uur duren.
Is de slagroom mooi dik geworden en ruikt het naar crème fraîche, dan is deze goed. Je hebt nu ook daadwerkelijk zure room gemaakt.
Plaats deze zure room in de koelkast zodat het goed koud kan worden.
Schep in de planeetmenger of in een kom als je over een handmixer beschikt. Klop de massa op een niet te hoge stand tot er slagroom ontstaat. Stop nu echter niet met kloppen, maar blijf kloppen tot het vocht begint los te laten. Klop nog 5 minuten door.
Schep op een zeef en laat goed uitlekken.
Vul een grote kom met ijskoud water en schep er de boter in. Knijp de boter goed uit en herhaal dit een aantal keren tot er geen vocht meer uit de boter komt.
Schep de boter op een brandschone doek, bestrooi naar smaak met fleur de sel en vouw de doek dicht.
Draai de doek steeds verder dicht zodat definitief al het vocht eruit geknepen is.
Rol de gezouten roomboter in bakpapier of zet afgedekt weg in de koelkast.
Je kunt deze zo gebruiken of verder verwerken tot een compound butter (kruidenboter).