• Ruim assortiment en aanbiedingen
  • Volop inspiratie en oplossingen
  • Altijd een vestiging in de buurt
Hollandse Nieuwe

Maatjes

Maatjes zijn een echt seizoensproduct. Zodra de vis weer aan wal is, eten we de haring op alle denkbare manieren. Zo uit de hand, met of zonder uitjes of in een gastronomisch gerecht. Het is niet alleen lekker, maar ook erg gezond. Haring zit namelijk boordevol omega 3-vetzuren: goed voor het hart, bloedvaten en nog veel meer.

Het haringseizoen start dit jaar op vrijdag 23 juni. Oftewel de dag dat de eerste Hollandse Nieuwe van het seizoen verkocht mag worden. Dan kunnen we tot en met juli genieten van de Hollandse Nieuwe, de haring die daarna verkocht wordt, heet officieel maatjesharing.

MSC-gecertificeerd

De Hollandse Nieuwe van Sligro is MSC-gecertificeerd. De haring zwemt in alle vrijheid rond in de Noordzee tussen Schotland en Zuid-Noorwegen. Een ideaal leefgebied waar veel plankton leeft. Door dit koningsmaal wordt de haring goed vet. Als hij minimaal 16 procent vet bevat, dan mogen we spreken van Hollandse Nieuwe.

Hollandse Nieuwe

De haring moet op de traditionele Hollandse manier gekaakt, gezouten en gefileerd zijn. Bij het kaken verliest de haring zijn kieuwen en een deel van de ingewanden, met uitzondering van de alvleesklier. Deze zorgt voor de eigen smaak, geur en textuur van het visvlees. De gekaakte haring rijpt in een pekelbad en gaat vervolgens naar Nederland. Na het fileren hier is de Hollandse Nieuwe klaar om te worden geserveerd.

Wijn & haring

De beste wijn-haringcombinatie? Keuze genoeg, zolang de kleur maar wit is en er bij de haring geen ui aan te pas komt. Let wel op dat de witte wijn over voldoende frisheid beschikt en niet te opdringerig is. Toch liever iets anders dan stil wit? Champagne is een alleskunner. Of probeer een ambachtelijk destillaat van eigen bodem: Corenwijn.

Bier & haring

Haring heeft een uitgesproken zilte smaak en een hoog vetpercentage tussen 21-24 procent. Het is moeilijk om een combinatie met bier te vinden, die beide beter laat smaken. Maar het kan! Laat het broodje daarbij wel weg. Het koolzuur in bier reinigt het palet nadat je gast de haring heeft gegeten.

Maatjes met een twist

HARING MET ROGGEBROOD

Een lekker oer-Hollands recept, haring met roggebrood en Amsterdamse ui. Het is eenvoudig te bereiden en ook heerlijk te combineren met wat piccalilly. 

HARING MET BIET EN MIERIKSWORTEL

Een eenvoudig gerecht, maar toch wat meer exclusiviteit. Het gerecht bestaat uit dun gesneden biet, haring gevuld met een crème van mierikswortel en verse zuring.

CAESAR SALAD MET HARING

Je kunt met haring alle kanten op, zo kan je het verwerken in een heerlijke caesar salad. Voeg wat grapefuit, granaatappel, rode peper en caesar dressing van gepekeld eigeel toe en serveer een verukkelijk gerecht. 

HARING MET GAZPACHO VERDE

Wil je wat exclusievers? Dan is de haring met gazpacho verde een perfecte optie. Ingerold in gepofte quinoa, watermeloen, half gedroogde tomaat en krokantjes van lijnzaad.