Alles over de SUP-richtlijn, disposables en duurzame alternatieven

Duurzame disposables

Verduurzamen doen we liever vandaag dan morgen

Kies je voor duurzame disposables - producten voor eenmalig gebruik -   of ga je voor disposables van wegwerpplastic? Die keuze lag tot 3 juli 2021 nog bij jou. Sinds dan zijn bepaalde plastic wegwerpproducten verboden en moet je duurzamere alternatieven gebruiken. Dit verbod staat, samen met een andere maatregelen, in de Europese Single Used Plastic richtlijn (SUP-richtlijn).  

Gemak, functionaliteit en uitstraling zijn bij disposables zeker niet onbelangrijk. Ze moeten onder andere hittebestendig, makkelijk te vervoeren en betaalbaar zijn en uiteraard niet lekken. Ook moeten ze vallen binnen de (nieuwste) EU-richtlijnen en bij voorkeur passen bij de uitstraling van je gerecht.  

Samen met onze partners, leveranciers en experts zetten we volop in op de optimalisatie en verbreding van ons assortiment aan duurzame alternatieven. Zo bieden we diverse verantwoorde en kwalitatieve materialen aan zoals karton, papier, suikerriet, palmblad, hout en bamboe. Ze dragen bij aan een beter milieu en zijn dus een perfect alternatief voor wegwerpplastic.

Ontdek onze verschillende materialen en kies voor duurzaam!

Het duurzame assortiment

Verantwoorde kartonnen disposables

Onze kartonnen disposables zijn zoveel mogelijk gemaakt van papier uit verantwoord bosbeheer.

We streven ernaar alle kartonnen disposables te certificeren met het FSC®-keurmerk. Dit keurmerk van de Forest Stewardship Council geeft aan dat er rekening is gehouden met ecologische, sociale en economische aspecten die bij bosbeheer horen. De kartonnen verpakkingen worden olie-, vocht- en vetbestendig gemaakt met een PLA-coating (maiszetmeel) of een PE-coating (plastic). Ondanks dat een PE-coating zorgt voor een dun plastic laagje valt deze coating buiten de nieuwe aankomende wet en is dit dus toegestaan. In ons assortiment vind je verschillende kartonnen disposables waaronder koffie-, ijs-, milkshake-, soep- en saladebekers, maaltijdbakken en borden.  Een goed alternatief voor foam en plastic disposables.

Disposables van suikerriet: geschikt voor hittebronnen

Bij de productie van suiker blijven er stengels als restproduct achter. Deze stengels worden gebruikt om onze suikerriet disposables te maken.

Disposables van suikerriet zijn smaakneutraal, olie-, vocht- en diepvriesbestendig. Ze zijn erg geschikt voor warme gerechten en dranken en kunnen in de oven en magnetron tot 100˚C. Het is een sterk materiaal en heeft een natuurlijke uitstraling. Een groot deel van onze disposables van suikerriet heeft een OK Compost HOME-keurmerk. Dat wil zeggen dat het niet alleen composteert in een industriële omgeving, maar ook in een huiselijke situatie. Ook zijn onze suikerriet disposables gecertificeerd voor voedselcontact en composteerbaarheid volgens EN13432. Bij Sligro hebben we verschillende disposables van suikerriet in ons assortiment waaronder kommen, borden en bakken.  Een prima alternatief voor plastic disposables.

Palmblad disposables zijn uniek

Disposables van palmblad zijn gemaakt van natuurlijk gevallen palmbladeren.

Elk product van palmblad is uniek, aangezien geen twee palmbladeren hetzelfde zijn. Deze natuurlijke disposables zijn smaakneutraal en olie-, vocht-, en diepvriesbestendig. Daarnaast zijn ze geschikt voor in de oven en magnetron tot 200˚C. Alle disposables van palmblad zijn 100% composteerbaar. Hierdoor gooi je het na gebruik gewoon bij het GFT afval. Deze disposables zijn gecertificeerd voor voedselcontact en composteerbaarheid volgens EN13432. Bij Sligro vind je verschillende disposables van palmblad in het assortiment zoals borden, schalen en tipjes. Een goed alternatief voor plastic disposables.

Duurzame houten disposables

Onze disposables van hout worden gemaakt van berken- en vurenhout afkomstig uit verantwoord bosbeheer.

We streven ernaar alle houten disposables te certificeren met het FSC®-keurmerk. Deze houten disposables hebben een ambachtelijke uitstraling, zijn olie-, vocht-, en diepvriesbestendig en gecertificeerd voor voedselcontact. Daarnaast zijn ze geschikt voor in de oven en magnetron tot 100˚C. Alle FSC® gecertificeerde houten disposables zijn 100% composteerbaar. Dit houdt in dat het na gebruik weer als voeding kan dienen voor nieuwe gewassen. In ons assortiment vind je verschillende houten disposables waaronder borden, bestek, bootjes, roerstaven en prikkers.

Disposables van gerecycled papier

Onze disposables van papier worden gemaakt van gerecycled papier of FSC® gecertificeerd papier.

We streven ernaar alle artikelen te certificeren met het FSC®-keurmerk. Dit betekent dat het papier afkomstig is uit verantwoord bosbeheer. Alle papieren disposables zijn 100% composteerbaar. Dit houdt in dat het na gebruik weer als voeding kan dienen voor nieuwe gewassen. Je gooit de papieren disposables gemakkelijk weg bij het oud papier. We hebben verschillende papieren disposables in ons assortiment waaronder bestek, rietjes en cupjes.  Prima als alternatief voor plastic disposables.

Composteerbare bamboe disposables

Disposables van bamboe zijn gemaakt van de snelst groeiende plantensoort ter wereld: de bamboeplant.

De stengels van de plant worden gebruikt voor onze disposables. Bamboe is een sterk materiaal, heeft een ambachtelijke uitstraling en is 100% composteerbaar. Dit laatste houdt in dat na gebruik de bamboe disposables weer als voeding kunnen dienen voor nieuwe gewassen. Onze bamboe disposables zijn smaakneutraal, olie-, vocht-, en diepvriesbestendig en gecertificeerd voor voedselcontact. Daarnaast zijn ze geschikt voor in de oven en magnetron tot 200˚C. Bij Sligro hebben we verschillende disposables van bamboe in ons assortiment waaronder bestek, prikkers en puntzakken.

Veelgestelde vragen over de SUP wetgeving

Met de ‘Single Use Plastics’-richtlijn (SUP) wil de EU eenmalige kunststofproducten die het meest worden aangetroffen op de Europese stranden aanpakken. In 2019 werd deze richtlijn opgesteld om de hoeveelheid wegwerpplastic in het zwerfafval en de impact daarvan op het milieu te verminderen.  

Per 3 juli 2021 is de productie en het gebruik van plastic producten niet langer toegestaan. Deze SUP-maatregelen zijn van toepassing op wegwerkbekers en wegwerpvoedselverpakkingen van plastic of met plastic coatings. Dus bestek, borden, rietjes, spatels in (bio)plastic en bekers, borden en schalen in EPS/ISOMO zijn verboden.

Sinds 17 januari 2023 is het verboden om wegwerpbekers voor éénmalig gebruik te verkopen in België. Enkel papieren bekers met coating en/of herbruikbare plastic mogen nog. Ook voedsel- en drankverpakkingen gemaakt uit piepschuim en producten uit oxo-degradeerbare kunststoffen zijn verboden.

Sinds 24 januari 2023 is er, met uitzondering van de bestaande voorraden, ook een marktverbod op plastic bestek, rietjes, borden, drank- en voedselverpakkingen en bekers van geëxpandeerd polystyreen (inclusief doppen en deksels).

Vanaf 15 juni 2023 zal het serveren van drank in verpakkingen voor eenmalig gebruik bij evenementen verboden worden. Dit met uitzondering van petflessen en blikjes als de eventorganisator ervoor zorgt dat minstens 95% van die eenmalige verpakkingen gescheiden worden ingezameld voor recyclage. Vanaf 1 januari 2025 is het serveren van drank in verpakkingen voor eenmalig gebruik bij evenementen verboden.

Vanaf 15 juni 2023 is bij het gebruik van herbruikbare verpakkingen en herbruikbaar cateringmateriaal, met uitzondering van glas en porselein, het verplicht om minstens 90% van de verpakkingen en het cateringmateriaal in te zamelen voor hergebruik. Bij evenementen is dit de verantwoordelijkheid van de eventorganisator.

Meer lezen over deze wetgeving en andere wetswijzigingen.  

Vanaf 2023 voert de milieu-inspectie van FOD Volksgezondheid, veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu verschillende controles uit.

De SUP-richtlijn heeft betrekking op alle kunststof. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen op aardolie, bio-gebaseerde of bio-afbreekbare kunststoffen. Ook oxo-degradeerbare kunststoffen vallen onder de SUP-richtlijn.

Niet enkel de eenmalige plastic producten worden geviseerd. Het serveren van dranken en aanbieden van bereide voedingswaren heeft ook betrekking op cateringmateriaal en verpakkingen die niet van kunststoffen gemaakt zijn. De doorrekening van zwerfvuilkosten gebeurt ook bij producten die een significante impact hebben in het zwerfvuil (ook staan ze niet aangegeven binnen de SUP-richtlijn).

Verschillende producten waaronder drinkbekers krijgen een specifieke etikettering zodat de consument informatie krijgt over de aanwezigheid van plastic en de ecologische impact ervan.

Er is heel wat op til binnen SUP-richtlijn. Het kan dus zijn dat je vraag er niet tussen staat. Bezoek de site van de OVAM of FOD Volksgezondheid voor eventuele verdere informatie.

Is je vraag gerelateerd aan Sligro-ISPC, neem dan contact op met je vaste contactpersoon. Zij helpen je graag verder.

Deze informatie is opgesteld o.b.v. de huidige kennis, documenten en bronnen van OVAM - Vlaamse Overheid, FOD Volksgezondheid en Horeca Vlaanderen m.b.t. de SUP-richtlijn.