Geroosterde zeebaars met dukkah en antiboise

Zeebaars heeft weinig meer nodig dan een goede bereiding op de grill. Erbij een kruidige dukkah met onder meer pistache en pompoen en een antiboise met tomaat, kappertjes en olijven.

Gang
Hoofdgerecht
Aantal Personen
4
Bereidingstijd
30 minuten

Bereidingswijze

  1. Dep de filets droog en bestrooi rondom met wat zout. Stook een kleine barbecue goed heet of gebruik een plancha of contactgrill.
  2. Rooster voor de dukkah de noten en specerijen in een droge koekenpan. Schep zodra de geuren goed vrijkomen over in een vijzel en voeg de oregano toe. Vijzel alles grof en voeg zout naar smaak toe. Bewaar in een afgesloten bakje.
  3. Doe voor de antiboise alle ingrediënten behalve het basilicum bij elkaar in een steelpan en warm op lage stand 10 minuten door (het mag niet bakken, maar alles moet wat zachter worden en de smaken moeten zich mengen). Voeg peper toe en op het laatste moment het basilicum.
  4. Dep de vis nogmaals droog en bestrijk met de olie. Rooster de vis op de velkant tot hij aan de bovenkant net gaar is (je ziet de kleur en structuur veranderen). Keer de filets om op de borden en geef de dukkah en antiboise er naar smaak bij. Lekker met een salade of geroosterde groenten.

Ingrediënten

  • 4 zeebaarsfilets (ASC), van ca. 150 g
  • 2 el olijfolie

Dukkah:

  • 1 el pistachenoten
  • 1 el pompoenpitten
  • 1 el komijnzaad
  • 1 el korianderzaad
  • 1 el anijszaad
  • 1 tl peperkorrels
  • 1 el gedroogde oregano

Antiboise:

  • 1 tomaat, in blokjes gesneden
  • 8 gekleurde cherrytomaatjes
  • 1 el kappertjes
  • 1 el Taggiasche olijven
  • 1 sjalot, fijngesnipperd
  • 4 el milde olijfolie
  • Enkele blaadjes basilicum

Publicatie datum: 15 februari 2024

Gerelateerde recepten