Gemengde zeevruchten-cocktail

Deze klassieker is gemaakt met onder meer grote garnalen, kleine garnalen en mosselen. De dressing is fris en op basis van tomaatjes en bieslook. Serveer er een stokbroodje met zelfgemaakte planktonboter bij.

Gang
Voorgerecht
Aantal Personen
4
Bereidingstijd
30 minuten

Bereidingswijze

  1. Breng de prei, peen, selderij, laurier en peperkorrels met 1 liter water aan de kook. Laat 30 minuten zacht doorkoken. Zeef de bouillon en breng flink op smaak met zout.
  2. Kook de grote garnalen 3 minuten in de bouillon. Schep ze eruit. Spoel de mosselen schoon onder de koude kraan (gooi kapotte exemplaren weg). Kook de mosselen 4 minuten in de bouillon tot ze open staan. Schep ze uit de pan en laat uitlekken. Haal de mosselen uit de schelp en meng ze met de grote en de Hollandse garnalen.
  3. Pureer de tomaatjes met de azijn, olie en de helft van de bieslook. Breng op smaak met zout en cayennepeper. Meng de boter met de planktonemulsie.
  4. Verdeel de sla en Cress over borden of kommen en verdeel de zeevruchten erover. Breng op smaak met de tomatendressing. Serveer met het stokbrood en de planktonboter.

Ingrediënten

  • 1 kleine prei, in stukken
  • 1 kleine winterpeen, in stukken
  • 4 takjes selderij
  • 1 laurierblad
  • 1 tl gekneusde peperkorrels
  • 200 g grote gepelde rauwe garnalen (ASC)
  • 500 g mosselen (MSC)
  • 200 g Hollandse garnalen (MSC)
  • 100 g cherrytomaatjes, gesneden
  • 2 el appelcider-azijn
  • 2 el milde olijfolie
  • 6 takjes bieslook, fijngesneden
  • Snuf cayennepeper
  • 1 kropje little gem, de blaadjes losgehaald
  • 1 plukje frisée-sla
  • 1 doosje Vene Cress
  • 100 g zachte zoute boter
  • 2 tl planktonemulsie
  • Stokbrood, naar eigen inzicht

Publicatie datum: 15 februari 2024

Gerelateerde recepten