Tajine Tatin met kip

Dit gerecht is een mooie mix van een tajine, een bastilla en een tarte Tatin. Kippendijen, pruimen en abrikozen vormen de hoofdingrediënten, smaakmakers als raz el hanout, kaneel en komijn geven een prachtig smaakaccent.

Gang
Hoofdgerecht
Aantal Personen
6
Bereidingstijd
30 minuten
Wachttijd
30 minuten

Bereidingswijze

  1. Breng de kippendijen op smaak met de ras el hanout en peper en zout. Verhit de olie in een ruime koekenpan en bak hierin de kip op hoge stand rondom bruin. Voeg de pruimen, abrikozen, kaneelstokje, saffraan en tomatenpuree toe en bak nog 2 minuten.
  2. Voeg de bouillon toe en stoof alles op lage stand 20 minuten. Schep alles in een vergiet en vang het vocht op. Kook het vocht in tot een derde. Gooi de kaneel weg.
  3. Verdeel de kip, pruimen en abrikozen over de vorm. Leg de tomaatjes ertussen. Schenk de ingekookte jus erover. Snijd een plak filodeeg op maat en leg op de kip. Bestrijk met wat boter, leg hier weer filodeeg op en bestrijk met boter. Bestrooi af en toe met wat komijnzaadjes. Maak zo 8 laagjes filo. Bak de taart in circa 20 minuten goudbruin in een oven van 180°C.
  4. Keer de taart op het laatste moment, bij voorkeur aan tafel, om en serveer met wat olijven en eventueel flatbread. Je kunt het gerecht, net als bastilla, nog bestuiven met poedersuiker en kaneel.

Ingrediënten

  • 800 g kippendijfilets, gehalveerd
  • 1 el ras el hanout
  • 4 el olijfolie
  • 6 gedroogde pruimen
  • 6 gedroogde abrikozen
  • 1 kaneelstokje
  • 1 plukje saffraan
  • 1 el tomatenpuree
  • 500 ml kippenbouillon
  • 100 g cherrytomaatjes, gehalveerd
  • 8 vellen filodeeg, ontdooid
  • 60 g boter, gesmolten
  • 1 tl komijnzaad
  • olijven, naar smaak
  • gemalen kaneel, naar smaak
  • poedersuiker, naar smaak

Extra: 1 dichte taartvorm of ovenschaal (25-30 cm), bodem bekleed met bakpapier

Bijpassende dranksuggestie

Bij de gebakken boerenkool is de lichte, romige structuur van Kellerei Kaltern Classic Chardonnay perfect.

Publicatie datum: 02 oktober 2023

Gerelateerde recepten