• Ruim assortiment en aanbiedingen
  • Volop inspiratie en oplossingen
  • Altijd een vestiging in de buurt

Alles over oesters

De oester is gewild en beroemd om zijn schitterende schelp, zijn mooie zachte vlees en romige, zilte smaak. Het geschenk van de zee, speciaal bestemd voor de echte fijnproever. Sligro biedt alle soorten van het zuiverste water en met een unieke eigen smaak. 

De smaak van oesters

Een oester is een prachtig natuurproduct. De unieke, ziltige smaak heeft weinig bereiding of toevoeging nodig. Sligro heeft een zeer ruim assortiment vanuit diverse gebieden. Van de romige platte oester uit de Oosterschelde tot de wat mildere oester uit de Grevelingen. Maar ook verschillende oesters uit Frankrijk. Stuk voor stuk met hun eigen verhaal.

Oesters uit Nederland

De platte oester is een exclusief product: hij groeit langzaam en is pas na een jaar of vijf geschikt voor consumptie. Dit resulteert in een verfijnde smaak. In 1963 raakten bijna alle platte oesters in de Oosterschelde uitgestorven vanwege een oesterziekte.

Toen is de Japanse oester in Zeeland geïntroduceerd. Deze oester mag met recht de naam ‘Zeeuwse oester’ dragen, want het is inmiddels de meest voorkomende oester in Zeeland. Zeeuwse oesters zijn afkomstig uit de Oosterschelde/Grevelingen. Het Nederlandse oesterseizoen loopt van september tot en met april.

Roem van Yerseke

Maak kennis met de oesters van Zeeland’s Roem. Een Zeeuws familiebedrijf met 75 jaar ervaring. Door de verschillende soorten in het assortiment is er een oester voor elke gelegenheid. Zoals de Platte Zeeuwse oesters, Zeeuwse Grevelingen Creuse, Creuse Finesse de Zélande en Aquanostra oesters. Informeer ernaar bij je visspecialist bij jou in de vestiging. 

Fines de claires uit Frankrijk

Een fijne zachte oester met een mooie elegante smaak. De Franse oesters worden na de kweek uit zee gehaald en verhuizen naar zogenaamde ‘claires’. Dit zijn oesterputten, oude zoutbaaien met brak water. Hierin worden de oesters voller, vleziger en fijner van smaak. De Fines de Claires brengen minimaal een maand en maximaal drie maanden door in een claire, bij een dichtheid van 20 oesters per vierkante meter.

Fines de Claires zijn verkrijgbaar in diverse varianten: Fines de Claires verte Label Rouge, de Spéciale de Claire La Réserve, de Pousse en Claire en de BBQ XXL-oester. Informeer ernaar bij je visspecialist.

Oesters classificering

De ene oester is de andere niet. Let op: voor oesters gelden verschillende classificatiesystemen.

Creuse
Voor de creuse geldt een systeem van 0 tot 5. Oesters met classificatie 0 wegen 151 gram of meer. Een oester die tussen de 30 en 45 gram weegt, krijgt het nummer 5 achter zich genoteerd. De grotere creuse, (2, 1 en 0) worden vaak gebruikt om mee te koken. De nummers 5, 4 en 3 zijn populair om rauw geconsumeerd te worden.

Platte
Platte oesters worden geclassificeerd met nullen. Hoe meer nullen, des te groter de oester.

Oesters uit Frankrijk
Oesters uit Frankrijk kennen een classificering van 0 tot en met 5, waarbij een oester met classificatie 0 het zwaarst weegt.


Soort Sortering
Fines de claires 2-3-4
Fines de claires verte Label Rouge 2-3
Pousse en claire 2
Spéciale de claire La Réserve 1-2-3
BBQ XXL-oester 1
Creuses de Zélande 4 (fijn), 3 (fijn), 2 (middel), 1 (groot) en 0 (extra groot)
Platte Zeeuwse oester 2-3-4-5