Frambozencroissants

Basisrecept voor croissants met een vulling van framboos

Gang
Lunchgerecht Component Brunchgerecht Hapje
Aantal Personen
17
Bereidingstijd
1 uur 15 minuten

Bereidingswijze

 1. Breek de eieren, klop los in een kom en weeg van het losgeklopte ei 65 g af. Voeg aan de rest van de eieren een klein scheutje melk toe en houd apart om de croissants later mee te bestrijken.
 2. Weeg van de boter 65 g af en snijd in blokjes. Leg de rest van de boter direct terug in de koelkast.
 3. Doe de bloem met de suiker, het zout, de suiker, 65 g losgeklopt ei, de klontjes boter, de verkruimelde gist en de melk en het water in een keukenmachine met deeghaak en begin 10 minuten zachtjes te kneden. Kneed door op een hogere versnelling tot een soepel deeg is ontstaan dat loslaat van de kom.
 4. Pak de bol deeg in met plastic folie en laat goed terugkoelen.
 5. Snijd ¼ van het deeg af en laat iets op temperatuur komen. Meng de kleurstof met enkele druppels water en draai de gevriesdroogde frambozen tot poeder.
 6. Meng de kleurstof en het poeder met dit deel van het deeg en kneed goed door tot een mooi rozerood deeg is ontstaan en bewaar afgedekt in de koelkast.
 7. Neem de rest van het deeg (ongekleurd) uit de koelkast. Leg op een, met bloem bestoven, werkbank en rol uit tot een grote, rechthoekige plak. Leg op een grote bakplaat en plaats even in de koelkast.
 8. Leg de achtergehouden boter tussen 2 vellen bakpapier en sla met een deegroller zo plat mogelijk. Rol nu verder uit tot een plak boter die half zo groot is als de plak deeg. Leg de boter even in de vriezer zodat deze ijskoud wordt.
 9. Leg het deeg opnieuw op de bestoven werkbank en leg de plak boter op de helft van het deeg. Vouw de rest van het deeg er overheen en druk de randjes iets aan. Snijd het teveel aan randjes weg waar geen laagje boter tussen het deeg zit.
 10. Rol het geheel voorzichtig uit tot een grote, rechthoekige plak waarbij de langste kant recht naar voren ligt. Vouw 2 kanten van het deeg naar het midden toe. Die twee flappen komen dus in het midden van het deeg bij elkaar.
 11. Vouw nogmaals dubbel, maar rol niet meer uit. Plaats in de koelkast en laat ongeveer een half uur rusten.
 12. Rol het deeg rustig uit op een bestoven werkbank tot het weer de maat heeft van het deeg bij stap 7. Herhaal het toeren van het deeg zoals bij stap 10 en laat weer 30 minuten rusten in de koelkast.
 13. Rol ondertussen het gekleurde deeg uit tot een plak ter grootte van het deeg bij stap 7.
 14. Neem het ongekleurde deeg uit de koelkast en rol voorzichtig uit tot een dunne plak ter grootte van het gekleurde deeg.
 15. Maak heel lichtjes vochtig en leg er het gekleurde deeg op. Rol nog iets uit.
 16. Snijd driehoeken van het deeg en leg ze met het puntje naar voren voor je op de werkbank. Lepel een beetje frambozenjam op het breedste gedeelte van de driehoek en rol zo strak mogelijk op tot een croissant. Vouw de puntjes iets naar beneden.
 17. Leg op een bakplaat met bakpapier en smeer lichtjes in met het losgeklopte ei dat je hebt achtergehouden. Laat de croissants op een warme plek rijzen tot ze verdubbeld zijn qua volume.
 18. Verwarm de oven voor op 175 °C.
 19. Smeer de croissants nogmaals in met het losgeklopte ei en bak ze vervolgens in ongeveer 20-25 minuten af in de oven. De croissants zijn goed als ze mooi bruin zijn gekleurd en licht aanvoelen als je ze optilt van de bakplaat. De baktijd is afhankelijk van de grootte die je hebt gemaakt.

TipEventueel kun je de verse gist vervangen door gedroogde gist.

Ingrediënten

 • 500 g kristalbloem
 • 200 g roomboter
 • 5 g keukenzout
 • 60 g kristalsuiker
 • 2 eieren
 • 1 dl melk
 • 1 dl water
 • 25 g verse gist
 • enkele druppels rode kleurstof
 • 2 el gevriesdroogde frambozen
 • 125 g frambozenjam

Publicatie datum: 31 januari 2024