Borrelplank geroosterde vis, schaal- en schelpdieren van de barbecue

Bereidingswijze

  1. Bereid de barbecue voor om direct te grillen op ongeveer 150°C.
  2. Kruid de ansjovis, de gamba’s, de octopusjes, en de krabscharen rijkelijk met de cajunmelange en kruid na met een snufje zout. Besprenkel lichtjes met olijfolie.
  3. Snijd de maiskolven in stukken en kruid eveneens met cajunmelange en zout.
  4. Spoel de vongole goed onder koud stromend water, laat uitlekken.
  5. Snijd de peterselie fijn.
  6. Meng de helft van de mayonaise met ⅓ van de gesneden peterselie en verfris met citroensap en -rasp.
  7. Kruid de andere helft van de mayonaise met de cajunmelange.
  8. Verwarm een hapjespan en voeg de vongole toe. Kruid met zout en versgemalen peper en blus af met een beetje citroensap. Dek direct af met een deksel en laat smoren tot de schelpen openstaan. Neem van het vuur en houd apart.
  9. Leg de maiskolven en de krabscharen op de barbecue en laat om en om roosteren tot het mooi gekleurd is en de krabscharen eiwit beginnen los te laten.
  10. Leg er nu de gamba’s, de rivierkreeftjes en de octopusjes bij en laat 4 minuten om en om roosteren.
  11. Leg er de ansjovisfilets bij en laat voorzichtig aan beide kanten grillen.
  12. Bak ondertussen het breekbrood volgens de aanwijzingen op de verpakking af in de oven.
  13. Dresseer alle soorten schaal- en schelpdieren, mais en visjes op een grote schaal en serveer er de 2 soorten mayonaise en het breekbrood bij. Bestrooi met de rest van de peterselie en serveer er enkele partjes citroen bij.

Ingrediënten

  • 8 ansjovissen heel
  • 4 krabscharen
  • 12 rauwe gamba’s
  • 4 octopussen klein heel
  • 250 g vongole
  • 250 g gekookte rivierkreeftjes
  • 2 gekookte maiskolven
  • 8 el mayonaise
  • 2 citroenen
  • 8 takjes platte peterselie
  • Cajunmelange
  • 1 Vlaams breekbrood
  • Olijfolie
  • Versgemalen peper
  • Zout

Publicatie datum: 18 september 2023