Ratatouille met peer, freekeh, ansjovisbeignets en tomaten chutney

Gang
Hoofdgerecht
Aantal Personen
4

Bereidingswijze

  1. Laat voor de tomaten chutney alle ingrediënten met een klein glas water in een steelpan op lage stand 30 minuten zacht koken. Passeer door een draaizeef, laat nog enkele minuten inkoken en breng op smaak met wat zout en peper. Zet weg tot gebruik.
  2. Meng voor de ratatouille alle ingrediënten door elkaar en verdeel het over een bakplaat met bakpapier. Rooster ze in ongeveer 25 minuten gaar in een oven van 200ºC. Schep af en toe om (tomaat en peer vallen uit elkaar, maar dat hoort zo). Schep in een ovenschaal, breng op smaak met peper en zout en laat nog 15 minuten doorgaren in de uitgeschakelde oven.
  3. Kook intussen de freekeh volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af, meng met de kruiden en olijven en breng op smaak met peper.
  4. Laat voor de beignets de ansjovis 15 minuten weken in de melk. Neem de filets uit de melk en laat uitlekken op keukenpapier. Wikkel de ansjovis om de paprika. Meng de bloem, paprikapoeder en het bruiswater tot een soort pannenkoekbeslag. Haal de paprika-ansjovisreepjes erdoor en frituur ze in 2 minuten goudbruin op 170ºC. Serveer de freekeh met de ratatouille en de beignets.

Ingrediënten

Tomaten chutney:

  • 3 trostomaten, gesneden
  • 1 rode peper, fijngesneden
  • ½ tl speculaaskruiden
  • 1 limoen, geraspt en uitgeperst
  • 2 el geleisuiker

Ratatouille:

  • 2 aubergine, in brunoise van 2 cm
  • 1 courgette, in brunoise van 3 cm
  • 1 rode paprika, in reepjes
  • 1 groene paprika, in reepjes
  • 2 rode uien, in halve ringen
  • 2 vleestomaten, in blokjes
  • 4 teentjes knoflook, in plakjes
  • 8 el olijfolie
  • 2 takjes rozemarijn, de blaadjes gerist
  • 2 stoofperen, geschild en in brunoise

Freekeh:

  • 400 g freekeh
  • 1 bos peterselie, de blaadjes fijngehakt
  • 1 bos basilicum, de blaadjes fijngehakt
  • 100 g olijven, grof gesneden

Beignets:

  • 12 gezouten ansjovisfilets
  • 100 ml melk
  • 1 gele paprika, in 12 reepjes
  • 1 liter frituurolie
  • 6 el bloem
  • 1 tl paprikapoeder
  • 250 ml bruiswater

Publicatie datum: 18 september 2023