Pani puri

Indiase, krokante snack met kruidenwater en een vulling van aardappel en kikkererwten
Aantal Personen
4

Bereidingswijze

  1. Meng voor de puri in een kom beide soorten bloem met de baking soda en een snufje zout. Voeg er een beetje van het water aan toe en kneed met de vingers stevig door tot een droog deeg.
  2. Voeg telkens wat water toe en blijf kneden tot een goed samenhangend deeg. Meng er de olie doorheen en blijf kneden tot het deeg soepel is en je het met moeite uit kunt rekken.
  3. Dek af met folie en laat 1 uur rusten.
  4. Verwarm de friteuse voor op 190 °C.
  5. Rol het deeg zo dun mogelijk uit, je moet er bijna doorheen kunnen kijken. Steek rond uit en laat een voor een enkele plakjes in de hete olie glijden. Druk direct met een schuimspaan weer onder als het boven komt drijven. Hierdoor gaan de puri’s mooi souffleren.
  6. Bak de puri’s mooi goudbruin en laat uitlekken op keukenpapier.
  7. Kook voor de vulling de aardappels volledig gaar in de schil. Verwijder voorzichtig de schil en prak het kruim met de kikkererwten, paprikapoeder, scheutje olie en sap en rasp van limoen tot een mooi geheel. Kruid met zout en peper.
  8. Snijd de tonijnfilet zeer fijn en maak lichtjes aan met een beetje limoensap en -rasp. Kruid met zout en peper.
  9. Ris voor het kruidenwater de muntblaadjes en doe samen met de rest van de ingrediënten, behalve het water, in de blender en draai tot een gladde massa. Voeg telkens een klein beetje water toe, zodat de massa goed kan mixen.
  10. Breek de bovenkant van de puri’s open en vul met behulp van een kleine lepel met de aardappelvulling. Verdeel over de helft van de puri’s de tonijntartaar en schep de pulled duck over de andere helft.
  11. Schenk het kruidenwater in een kommetje en laat je gasten dit zelf in de puri schenken.
  12. Tip:
  13. Je kunt volop variëren met extra vullingen. Standaard hoort er de vulling van aardappel en kikkererwten in, dat kun je toppen met bijvoorbeeld een tartaar van verse vis, gebakken garnalen of bijvoorbeeld pulled duck.

Ingrediënten

Voor de puri

  • 170 g semolina (pastabloem)
  • 20 g tarwebloem
  • mespuntje baking soda
  • mespuntje zout
  • 90 ml water
  • 1 el zonnebloemolie

Voor de vulling

  • 2 middelgrote kruimige aardappels
  • 4 el kikkererwten (uitgelekt)
  • ½ tl gerookt paprikapoeder
  • sap en rasp van ¼ limoen
  • scheutje zonnebloemolie
  • versgemalen peper
  • zout
  • 150 g Filipijnse tonijnfilet
  • 150 g pulled duck

Voor het kruidenwater (pani)

  • 1 flinke el tamarindepasta
  • 1 el kristalsuiker
  • 10 takjes verse koriander
  • 8 takjes verse munt
  • 1 groene peper
  • ½ tl komijnzaad
  • snufje zout
  • water

Publicatie datum: 18 september 2023