Loaded twisters met kreeft, asperges en morilles

Aantal Personen
6

Bereidingswijze

  1. Breng 3,5 liter water aan de kook met de selder, prei, peen, 2 laurierblaadjes en peperkorrels. Laat 20 minuten zacht koken. Roer het zout erdoor tot het is opgelost. Breng alles weer aan de kook en doe een kreeft in de pan. Kook de kreeft in 5 minuten en laat afkoelen. Doe hetzelfde met de andere kreeft (de bouillon kan weg).
  2. Wel de morilles in warm water dat ze net onderstaan gedurende 30 minuten. Draai de koppen van de kreeften, kraak de staarten en scharen. Haal al het vlees eruit, snijd in stukjes en zet apart. Verhit een soeppan met 1 eetlepel olijfolie en bak de schalen in 5 minuten met de tijm, overige laurierblaadjes, sjalot en knoflook. Blus af met de cognac en laat de helft verdampen. Blus af met de wijn en laat weer de helft verdampen.
  3. Neem intussen de morilles uit het weekvocht. Schenk het weekvocht voorzichtig (er zit vaak zand onderin) in een maatbeker en vul aan met water tot 500 ml. Voeg de tomatenpuree toe aan de soeppan en blus af met het ‘morillewater’. Laat alles op lage stand 20 minuten trekken. Stamp het tussendoor fijn met een pureestamper. Zeef en druk zoveel mogelijk vocht uit het achterblijfsel. Laat de bouillon op lage stand indampen tot je 100 ml over hebt. Laat afkoelen.
  4. Snijd de onderkant van de asperges, snijd ze in stukken en kook 2 minuten. Dep intussen de morilles schoon (spoel eventueel schoon om achtergebleven zand te verwijderen). Laat uitlekken op keukenpapier. Verhit 1 eetlepel olijfolie en bak hierin de morilles in 3 minuten beetgaar. Meng met de asperges en kreeftvlees, bestrooi met peper en zout en houd warm op zeer lage stand.
  5. Verwarm de kreeftenjus en klop er op lage stand blokje voor blokje de boter doorheen tot een mooie lobbige saus. Frituur tegelijkertijd de twisters in de olie op 180ºC en laat ze uitlekken. Bestrooi met zout en beleg met de kreeft, de (in stukjes gesneden) asperges en de (in stukjes gesneden) morilles. Serveer met de saus.

Ingrediënten

  • 6 takjes selder
  • 1 prei, in stukken
  • 1 winterpeen, in stukken
  • 4 laurierblaadjes
  • 1 el peperkorrels
  • 100 g zout
  • 20 gedroogde morilles
  • 2 kreeften van 500 g per stuk
  • 3 el olijfolie
  • 4 takjes tijm
  • 2 sjalotten, grof gehakt
  • 1 bol knoflook, gehalveerd
  • 50 ml cognac
  • 150 ml witte wijn
  • 70 g tomatenpuree
  • 12 groene asperges
  • 150 g gezouten boter, in blokjes
  • 800 g twisters (krulfriet, diepvries)
  • frituurolie

Publicatie datum: 18 september 2023