Gekonfijte bieten met pommes sarlat

Gang
Hoofdgerecht
Aantal Personen
4

Bereidingswijze

  1. Smelt het eendenvet in een ruime steelpan. Voeg de rozemarijn, het laurierblad en de peperkorrels toe en verhit tot 90ºC. Voeg de bietjes toe en indien nodig meer vet zodat de bieten onder staan. Gaar de bietjes ongeveer 2 uur in het eendenvet.

  1.  

  1. Kook intussen de eieren zacht. Pel ze en snijd in kleine blokjes. Meng met de augurk, mosterd en dragon en breng op smaak met peper en zout. Houd apart.

  1. Snijd de aardappels in flinterdunne plakjes, bijvoorbeeld met een mandoline. Verhit 3 eetlepels van het eendenvet in een bakpan en bak hierin de aardappels in circa 15 minuten knapperig en gaar (de plakjes blijven soms aan elkaar plakken, maar dat geeft je een fijne combinatie
  2. van knapperig en net gaar). Bak op het laatste moment de knoflook mee en bestrooi met peper en (flink wat) zout. Verhit 1 eetlepel eendenvet en roerbak de snijbiet 3 minuten beetgaar. Breng op smaak met peper en zout.

  1.  

  1. Verdeel het ei-augurkmengsel over borden. Neem de bietjes uit het vet en laat ze uitlekken (het vet kun je hergebruiken). Leg de bietjes op een ovenschaal en brand ze rondom met de gasbrander voor een geroosterde smaak. Snijd de bietjes door en leg ze op het eimengsel. Schep de snijbiet erbij en serveer met de aardappels. 

  1.  

Ingrediënten

  • 680 g eendenvet
  • 4 takjes rozemarijn
  • 1 laurierblad
  • 10 peperkorrels, geplet
  • 12 gele of rode bietjes, schoon en drooggedept
  • 2 eieren
  • 4 augurken, in brunoise
  • 1 el grove mosterd
  • 5 takjes dragon, de blaadjes fijngehakt
  • 500 g vast kokende aardappelen, geschild
  • 4 teentjes knoflook, in plakjes
  • 2 takken snijbiet, in stukjes gesneden

Publicatie datum: 18 september 2023