Caponata met tonno di maiale

Gang
Voorgerecht

Bereidingswijze

  1. Los 20 gram zout op in de wijn. Leg het vlees in een kom en schenk de wijn erover. Voeg laurier, peperkorrels en jeneverbessen toe en zet alles 2 dagen afgedekt in de koeling. Keer het een paar keer om.
  2. Breng het vlees in de wijn aan de kook en kook op zeer lage stand in ongeveer 1,5 uur gaar. Keer het vlees af en toe. Laat afkoelen en snijd in plakken van 3 cm. ‘Pluk’ het vlees zodat je stukjes krijgt met een structuur dat lijkt op tonijn uit blik. Schenk de olijfolie erover.
  3. Bestrijk de plakken aubergine met olijfolie en bak ze op hoge stand gedurende 4 minuten. Keer een paar keer om. Zet apart. Bak de paprika en ui in 1 eetlepel olijfolie. Voeg de tomatenpuree toe en bak nog een minuut. Blus af met de wijn en de azijn. Voeg de aubergine toe en stoof alles nog 10 minuten op lage stand. Voeg honing naar smaak toe. Laat alles afkoelen en breng op smaak met peper en zout.
  4. Snijd de venkelstelen in plakjes en blancheer ze. Verdeel de groenten over borden of een schaal. Verdeel de ‘tonijn’ erover en besprenkel met wat van de ‘tonijn’-olie. Strooi de kappertjes erover en garneer met de venkelplakjes.

Ingrediënten

Tonno di maiale:

  • 1 liter droge witte huiswijn
  • 1 kilo varkensfilet, zonder bot
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 el gemengde peperkorrels
  • 5 jeneverbessen
  • 1 liter neutrale olijfolie

Caponata:

  • 2 aubergines, in halve plakken van 1,5 cm
  • 6 el olijfolie
  • 1 gele paprika, in halve ringen
  • 2 rode uien, in ringen
  • 2  el tomatenpuree
  • 150 ml witte wijn
  • 75 ml wittewijnazijn
  • honing, naar smaak
  • 2 el kappertjes
  • 4 venkelstelen

Publicatie datum: 18 september 2023