Soufflé van stilton met een siroop van rode porto

Aantal Personen
4

Bereidingswijze

  1. doe de rode porto met de basterdsuiker in een steelpannetje en laat op een laag vuur zachtjes inkoken tot het stroperig begint te worden. Neem van het vuur, roer er de koude boter doorheen en laat afkoelen
  2. verwarm de oven voor op 200 °C
  3. verwarm in een steelpan 50 gram boter tot deze is gesmolten. Voeg de bloem toe en roer tot de bloem volledig is opgenomen en loskomt van de bodem. Voeg beetje bij beetje de melk toe en blijf roeren met een garde tot er geen klontjes meer in zitten
  4. los er de gruyère of Parmezaanse kaas in op en verkruimel er de stilton in. Kruid met een mespuntje nootmuskaat, een snuifje zout en wat versgemalen peper. Neem van het vuur
  5. klop het eiwit volledig stijf in een vetvrije kom en spatel voorzichtig door de enigszins afgekoelde massa
  6. smeer kleine pannetjes of porseleinen schaaltjes aan de binnenkant in met de zachte boter. Om ze extra goed te laten souffleren, kun je ze het beste van boven naar beneden insmeren met de boter. Bestrooi met bloem en schep er de massa in tot aan de rand. Tik de schaaltjes voorzichtig op het aanrecht en zorg dat de potjes egaal zijn gevuld
  7. plaats 15-20 minuten in de voorverwarmde oven en doe de deur in geen geval tussendoor open, dan zakken de soufflés namelijk in. Serveer onmiddellijk met de siroop van rode porto.
  8. wijntip: Luis Canas Rioja Blanco (150981)

Ingrediënten

  •  

  • 50 g roomboter
  • 50 g bloem
  • 4 dl volle melk
  • 50 g geraspte gruyère of Parmezaanse kaas
  • 100 g stilton
  • mespuntje geraspte nootmuskaat
  • 4 eiwitten
  • 2 dl rode porto
  • 2 el bruine basterdsuiker
  • 1 tl koude boter
  • zachte boter
  • tarwebloem
  • versgemalen peper
  • zout 

Publicatie datum: 18 september 2023