Smoked Watermelon Ham

Gang
Hoofdgerecht
Aantal Personen
4

Bereidingswijze

 1. Schil met een scherp en lang mes de watermeloen rondom, maar zorg er wel voor dat deze zijn mooie vorm blijft houden.
 2. Meng, in een bak of emmer waar de meloen in past, water met zout en de helft van de rub en de chipotlepepers. Blijf het water roeren tot al het zout is opgelost.
 3. Leg de geschilde watermeloen in deze natte pekel. Leg er een zwaar bord op, zodat de meloen geheel onder blijft staan. Plaats 24 uur in de koelkast.
 4. Bereid een kamado barbecue voor, zodat deze ongeveer 110°C is.
 5. Neem de watermeloen uit de pekel, spoel zeer goed af onder de kraan en dep heel goed droog met keukenpapier. Wrijf rondom in met de rest van de rub en de chipotlepepers en leg in een vuurvaste, metalen schaal.
 6. Leg een flinke hand rookhout op de gloeiende kooltjes en plaats de schaal met de meloen op de barbecue. Sluit het deksel en laat ongeveer 6 uur op maximaal 110°C roken.
 7. Draai de meloen na 3 uur om, zodat ook de onderkant goed gerookt wordt en voeg dan nog eenmaal een hand rookhout toe aan de barbecue.
 8. Neem de schaal met de meloen uit de barbecue. Snijd met een zeer scherp mes voorzichtig fijne kerven in de ham, zodat een ruitpatroon ontstaat, net zoals bij een klassieke beenham.
 9. Leg de ham in een anti-aanbakpan, schenk er het vocht dat tijdens het roken is vrijgekomen overheen en verwarm de pan.
 10. Blijf gedurende 20-25 minuten constant bedruipen met dit vocht, zodat er een mooie laklaag ontstaat.
 11. Neem voorzichtig uit de pan, laat de watermeloen enigszins uitlekken op keukenpapier en dresseer op een mooie schaal.
 12. Snijd de smoked watermelon ham aan tafel voorzichtig in mooie, dunne plakken.

Ingrediënten

 •  1 grote pitloze watermeloen
 •  5 l water
 •  250 g zout
 •  4 el BBQ-rub
 •  1 el chipotlepepers
 •  versgemalen peper

Publicatie datum: 18 september 2023