Coquilles met huisgemaakte walnoottofoe

Gang
Hoofdgerecht
Aantal Personen
4

Bereidingswijze

  1. Rooster voor de walnoottofoe de witte sesamzaadjes en walnoten in een oven van 160°C. Doe ze warm in de blender en laat die even draaien. 
  2. Meng de koude dashibouillon en kuzu erdoor. Roer goed met een garde tot de kuzu goed is opgenomen. 
  3. Haal dit mengsel door een fijne zeef en druk het vocht in een brede steelpan. 
  4. Verwarm dit vocht en laat 20 minuten op een lage stand indikken. Blijf continu roeren met een houten lepel.
  5. Voeg een scheutje walnootolie, de fijngehakte walnoten en een scheutje witte sojasaus toe en roer goed. 
  6. Stort uit op een bakplaat, zorg dat het mengsel ongeveer 1 centimeter dik is. Steek er rondjes uit met een diameter van 4,5 centimeter.
  7. Meng de ingrediënten voor de codiumolie en verwarm dit 1,5 uur in een warmwaterbad van 60°C. 
  8. Besprenkel de tofoe met sap en zeste van sudachi. Leg de coquille erop zodat de tofoe niet meer zichtbaar is. Smeer de coquilles in met codiumolie en nog wat extra witte sojasaus. 
  9. Werk aan tafel af met rasp van binchōtan.

Ingrediënten

  • 6 verse coquilles, schoongemaakt en als sashimi gesneden
  • sap en zeste van 1 sudachi
  • binchōtan (Japanse houtskool) voor garnering

  • Walnoottofoe:
  • 12 gr witte sesamzaadjes
  • 15 gr walnoten
  • 180 cl koude dashi
  • 17 gr kuzu
  • scheutje walnootolie, naar smaak
  • 12 gr walnoten, fijngehakt
  • witte sojasaus, naar smaak

  • Codiumolie:
  • 20 gr codium
  • 20 gr druivenpitolie

Publicatie datum: 18 september 2023