Pladijsfilet met wittewijnsaus

Gebakken pladijsfilets met romige wittewijnsaus, geserveerd op gestoofde venkel en krokant geplette krieltjes met kruidenboter en bieslook

Gang
Hoofdgerecht
Aantal Personen
2
Bereidingstijd
40 minuten

Bereidingswijze

Krieltjes voorbereiden

  1. Kook de krieltjes in gezouten water tot ze net gaar zijn.
  2. Laat even afkoelen en plet ze lichtjes met de onderkant van een glas.
  3. Bak de geplette krieltjes in een pan met olie tot ze goudbruin en krokant zijn.
  4. Werk af met een klontje kruidenboter, zeezout en gehakte bieslook.

Venkel stoven

  1. Verhit olijfolie in een pan en voeg de plakjes venkel toe.
  2. Voeg citroenzeste en een scheutje witte wijn toe.
  3. Stoof op middelhoog vuur tot de venkel beetgaar is. Breng op smaak met zout.

Wittewijnsaus

  1. Stoof de sjalot glazig in een klein beetje boter.
  2. Blus met de witte wijn en de visfond en laat tot de helft inkoken.
  3. Voeg de room toe en laat opnieuw licht inkoken tot sausdikte.
  4. Werk de saus af met een klontje boter en fijngehakte kruiden. Breng op smaak met peper en zout.

Pladijsfilets bakken

  1. Kruid de pladijsfilets met peper en zout en haal ze lichtjes door de bloem.
  2. Verhit boter en olijfolie in een pan en bak de filets 2–3 minuten per kant tot ze mooi goudbruin zijn.

Serveren

  1. Leg de gestoofde venkel onderaan in een diep bord of op een plat bord.
  2. Plaats de pladijsfilets erbovenop en lepel de saus errond.
  3. Serveer de krokante krieltjes apart op het bord of in een apart kommetje.

Ingrediënten

Pladijsfilets

  • 2 pladijsfilets
  • Bloem, om te bebloemen
  • 1 el boter
  • 1 el olijfolie
  • Peper en zout

Wittewijnsaus

  • 1 sjalot, fijngesnipperd
  • 100 ml droge witte wijn
  • 50 ml visfond
  • 100 ml room
  • 1 tl (theelepel) boter
  • Fijngehakte dille en/of peterselie
  • Zout en peper naar smaak

Gestoofde venkel

  • 1 venkel, in dunne plakjes
  • 1 el olijfolie
  • Rasp van ½ citroen
  • Scheutje witte wijn
  • Zout naar smaak

Geplette krieltjes

  • 300 g krieltjes
  • 1 el zonnebloemolie of olijfolie (om te bakken)
  • 1 el kruidenboter
  • Zeezout
  • Fijngehakte bieslook

Publicatie datum: 26 mei 2025