Gegrilde entrecote met gebakken witloof

Gegrilde entrecote met citroen en een warme salade van gebakken witloof, gesmolten brie, honing, walnoten en Parmezaanse kaas

Gang
Hoofdgerecht
Aantal Personen
2
Bereidingstijd
35 minuten

Bereidingswijze

Witloof voorbereiden

  1. Snijd de stronken witloof doormidden, verwijder de harde kern en pel de bladeren los.
  2. Spoel kort af indien nodig en dep droog.

Witloof bakken

  1. Verhit boter in een grote koekenpan en voeg de witloofblaadjes toe.
  2. Bak op middelhoog vuur tot ze licht gekaramelliseerd en goudbruin zijn.
  3. Kruid met peper en zout.

Honing toevoegen

  1. Voeg na ongeveer 5 minuten de honing toe aan de witloof.
  2. Verhoog het vuur en bak nog 3 minuten zodat de honing licht karamelliseert.

Afwerken met noten en kaas

  1. Voeg de gehakte walnoten en Parmezaanse kaas toe aan de pan en meng door de witloof.
  2. Leg de plakjes brie bovenop het geheel en laat op laag vuur smelten (ca. 5 minuten).
  3. Houd warm zonder te laten koken.

Entrecote grillen

  1. Laat de entrecotes op kamertemperatuur komen.
  2. Wrijf ze in met olijfolie en kruid royaal met peper en zout.
  3. Verhit een grillpan of koekenpan met een beetje boter en grill de entrecotes 2-3 minuten per kant voor medium-rare, of langer naar voorkeur.
  4. Laat 5 minuten rusten onder aluminiumfolie.
  5. Sprenkel vlak voor het serveren een beetje vers citroensap over het vlees.

Serveren

  1. Leg de entrecote op het bord en serveer er een royale lepel van de warme witloofsalade met brie en walnoten naast.
  2. Serveer eventueel met knapperig brood of een aardappelgarnituur naar keuze.

Ingrediënten

Entrecote

  • 2 entrecotes
  • 1 el olijfolie
  • 1 el boter
  • Peper en zout
  • Sap van ½ citroen

Witloofbereiding

  • 6 stronken witloof
  • 2 el boter
  • 2 el honing
  • Handje walnoten (grof gehakt)
  • 10 g Parmezaanse kaas (geraspt)
  • 75 g brie (in plakjes)
  • Peper en zout naar smaak

Publicatie datum: 26 mei 2025