‘Carpaccio van tomaat’ met gerookte zalm

‘Carpaccio van tomaat’ met gerookte zalm, groene asperge, kruidenhangop, forelkuit en basilicum

Gang
Lunchgerecht Voorgerecht
Aantal Personen
4
Bereidingstijd
45 minuten

Bereidingswijze

  1. Meng het zeezout met de suiker en de zestes van een halve citroen.
  2. Bedek de zalmfilet rondom met het zoutmengsel en laat 45 minuten pekelen.
  3. Spoel af onder de kraan en dep zeer goed droog. 
  4. Rook de zalm in de rookoven tot de gewenste gaarheid.
  5. Draai de Griekse yoghurt met gewassen peterselie, rasp van 1/4 citroen en een klein beetje peper en zout glad in een keukenmachine. Giet in een schone keukendoek op een zeef en laat enkele uren uitlekken in de koelkast. Schep uit de doek en schep in een spuitzak.
  6. Blancheer de groene asperges in ruim water met zout en spoel koud.
  7. Snijd 4 tomaten in flinterdunne plakjes en dresseer in het midden van het bord.
  8. Snijd de andere tomaten in segmenten en dresseer op de carpaccio van tomaat. Kruid met zout, peper en olijfolie.
  9. Portioneer de zalm en dresseer op de tomaat.
  10. Kruid de asperges met olijfolie, peper en zout en dresseer op de zalm.
  11. Garneer met plakjes radijs, stukjes gesneden cogollos (suikersla) en een theelepel forelkuit.
  12. Spuit er puntjes hangop op en garneer met de cress of topjes basilicum.

Ingrediënten

  • 300 g zalmfilet zonder vel
  • 75 g zeezout
  • 75 g suiker
  • 1 citroen
  • 6 gekleurde tomaten
  • 250 g Griekse yoghurt
  • 20 g peterselie
  • 6 groene asperges
  • 4 puntradijzen
  • 1 bakje basilicumcress of basilicumtoppen
  • 1 suikersla (cogollos)

Publicatie datum: 11 maart 2025