Hummus

Door gedroogde kikkererwten ruim 12 uur te laten weken en - afhankelijk van de kikkererwt - een klein uur tot twee uur te laten koken, ontstaat na het blenden een structuur die zijn gelijke niet kent. Knoflook, komijn, citroen en baharat geven een heerlijke, kruidige en lichtpittige smaak.
Aantal Personen
2

Bereidingswijze

  1. Spoel de gedroogde kikkererwten af. Doe in een ruime kom en schenk er koud water over tot de kikkererwten ruim onder water staan. Voeg 1 theelepel baksoda toe en laat afgedekt 12 uur in de koelkast wellen.
  2. Giet de kikkererwten af. Zet ze op met schoon water en de overige baksoda. Kook ze in 1 tot 2 uur gaar tot je ze makkelijk kapot kunt drukken, maar ze niet helemaal tot moes gekookt zijn. Giet de kikkererwten af en bewaar wat van het kookvocht. Laat iets afkoelen.
  3. Bland de tahin met de knoflook, citroensap en komijn fijn. Voeg de helft van de kikkererwten toe en maal door. Slap het wat af met het bewaarde kookvocht. Schep bijna alle kikkererwten erbij (houd een paar apart voor garnering) en maal alles fijn. Proef en voeg zout naar smaak toe en eventueel citroensap toevoegen of andere smaakmakers.
  4. Schep de hummus op een schaal of bord. Bestrooi met de achtergehouden kikkererwten, besprenkel met olijfolie en bestuif met wat baharat. Serveer lauwwarm.
  5. Tip: je kunt de hummus een smaakrichting geven en zo je eigen unieke dip creëren. Voeg wat gerookt zout en gerookte paprikapoeder toe voor een smokey hummus. Of meer specerijen, of verse basilicum voor een soort pesto-hummus.

Ingrediënten

  • 250 g gedroogde kikkererwten
  • 2 tl baksoda
  • 200 g tahin
  • 2 teentjes verse knoflook
  • sap van 2 citroenen
  • 1 tl komijnpoeder
  • zout
  • 3 el olijfolie
  • 1 tl baharat

Publicatie datum: 18 september 2023