Srirachasaus

Huisgemaakte, gefermenteerde hotsauce
Gang
Bijgerecht

Bereidingswijze

  1. Snijd of breek de stengel van de pepers en snijd ze in de lengte doormidden. Wil je het echt minder pittig, verwijder dan de zaadjes en de zaadlijsten. Mag het lekker pittig blijven, dan mogen deze gewoon blijven zitten. Snijd de pepers met het mes in stukjes.
  2. Snijd het citroengras in dunne ringetjes. Maak de knoflook schoon en hak grof.
  3. Doe de pepers, het citroengras en de knoflook in een kom en voeg de azijn, het zout, de suiker (verkruimeld) en de vissaus toe.
  4. Meng goed door en schep het geheel in een schone, glazen pot. Zorg dat de randjes van de pot zeer goed schoon zijn.
  5. Dek losjes af met een deksel of een schone keukendoek en laat op het aanrecht 3 dagen fermenteren. Hierdoor trekken alle smaken heel mooi door en komt alles samen. Het kan enigszins gaan bubbelen, maar dat is juist de bedoeling, schrik er dus niet van.
  6. Schep na die tijd uit de pot en draai het geheel in de blender of met behulp van een staafmixer tot een gladde massa.
  7. Als je wilt, kun je de saus nog door een fijne zeef wrijven om zeker te zijn dat er geen stukjes in zitten.
  8. Proef of de saus helemaal naar je smaak en consistentie is. Let op, het is nu nog ‘vers’ dus de smaken komen nog mooier samen als het enige dagen in de pot zit!
  9. Schep de saus in schone (gesteriliseerde) potten en draai gelijk dicht. Op deze manier is de srirachasaus maanden houdbaar in de koelkast. 
  10. Tip:
  11. Je kunt volop variëren met de soorten peper die je gebruikt, het kan pittiger door te kiezen voor madame-jeannettepeper of speel eens met groene peper in plaats van rode peper.

Ingrediënten

  • 500 g rode peper
  • 450 ml natuurazijn
  • 24 g keukenzout
  • 25 g palmsuiker
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 stengels citroengras
  • scheut vissaus 

Publicatie datum: 18 september 2023