Gebakken tarbotfilet met beurre rouge, rode kool en olijf

Gebakken tarbotfilet met beurre rouge, zoetzure rode kool, olijf en roodlof
Gang
Hoofdgerecht
Aantal Personen
4

Bereidingswijze

  1. Kook het water met de suiker, de azijn, roze peper en steranijs en laat dit afkoelen.
  2. Snijd de rode kool flinterdun en laat deze 3 uur marineren in het zoetzuur met kruiden.
  3. Kook de rode wijn in tot de helft van de massa en voeg hier de wittewijnsaus aan toe.
  4. Steek de aardappel uit met een kleine pomme-parisienneboor en kook deze af in ruim kokend water.
  5. Laat de rode kool uitlekken en dresseer deze op kamertemperatuur centraal op het bord.
  6. Bak de tarbot aan beide kanten in een hete pan met een scheut zonnebloemolie op hoog vuur.
  7. Zout de vis na en dresseer deze op de rode kool.
  8. Snijd de Amsterdamse uitjes doormidden, de olijf in ringen en dresseer deze op de vis.
  9. Dresseer de bolletjes aardappel op de vis.
  10. Snijd de roodlof in dunne puntjes en steek deze tussen de garnituren op de vis.
  11. Garneer het gerecht af met de tuinkers.
  12. Dresseer er een eetlepel rodewijnjus per gerecht omheen.
  13. Tip:
  14. Maak de rode kool gerust een dag van tevoren.
  15. Opmaaktip:
  16. Serveer het gerecht eventueel in een kommetje. Dit dresseert wat compacter.

Ingrediënten

  • 4 tarbotfilets à 60 g
  • 1/4 rode kool
  • 3 kardemompeulen
  • 1 laurierblad
  • 8 roze pepers
  • 1 steranijs
  • 120 ml water
  • 160 g suiker
  • 250 ml azijn
  • 0,5 l rode wijn
  • 1 potje wittewijnsaus
  • 40 g Amsterdamse uitjes
  • 40 g kalamata-olijven zonder pit
  • 1 aardappel
  • 1 roodlof
  • 1 bakje tuinkers
  • zonnebloem olie

Publicatie datum: 18 september 2023