Granita van frambozen en gefermenteerde aardbei

Aantal Personen
1

Bereidingswijze

  1. Was de aardbeien en verwijder de kroontjes. Snijd de aardbei grof en weeg ze af. Voeg 1½ tot 2% zout toe. Voeg de munt en suiker toe en roer alles flink door elkaar zodat de aardbei wat kneust. Schep alles in een schone weckpot en laat 4 dagen fermenteren op een warme plek van de keuken. Check af en toe en zorg ervoor dat de aardbeien onder het ontstane vocht blijven.
  2. Laat de aardbeien uitlekken en vang het vocht op. Pureer de frambozen met de aardbeien en voeg aardbeienvocht naar smaak toe. Het vocht is zoet, maar ook zout en zuur door de fermentatie. Maak het eventueel wat zoeter met maple syrup. 
  3. Draai in de ijsmachine granita van het mengsel. Serveer de granita in glaasjes of hoorntjes.
  4. Tip:
  5. Zonder ijsmachine kun je dit recept ook maken: schep het in een ziplockzakje, trek een klein beetje vacuüm en kneed tijdens het circa 3 uur vriezen enkele keren door zodat je een fijne granita krijgt.
  6. Door het flink zuur te houden (dus weinig suiker toe te voegen) kun je dit ijs ook goed gebruiken bij gerechten met groenten, rauwe vis of zelfs oesters.

Ingrediënten

  • 500 g aardbeien
  • 10 blaadjes munt
  • 1 el suiker
  • 500 g frambozen
  • maple syrup of honing, naar eigen inzicht

Publicatie datum: 18 september 2023