Chawanmushi met kokkels

Gang
Voorgerecht
Aantal Personen
4

Bereidingswijze

  1. Doe 600 ml water en de kombu in een pan en laat 1 uur staan. Spoel inrtussen de kokkels in water met flink wat zout. Breng daarna de kombu op lage stand heel rustig aan de kook. Zet uit als het kookt en laat afkoelen.
  2. Spoel de kokkels goed af. Schep de kokkels in een hete pan. Blus af met de sake en laat met het deksel op de pan in circa 3 minuten opengaan. Schep de kokkels in een zeef maar bewaar het vocht. Meng het vocht met de kombubouillon (het vel kombu gebruiken we niet meer). Voeg de sojasaus en mirin toe en laat hierin de wakame wellen.
  3. Haal ⅔ van de kokkels uit de schelp en schep dit in vier vuurvaste kommetjes. Neem de wakame als het zacht is uit het vocht en leg die bij de kokkels. Schenk de eieren door een zeef in een kom. Meng het weekvocht met het ei in een verhouding van 550-600 ml op 300 gram ei (hoe meer vocht hoe zachter de structuur. Heb je te weinig vocht, vul het dan aan met water, sojasaus en/of mirin). Klop niet te veel, zodat je geen belletjes krijgt. Verdeel het over de kommetjes en dek af met aluminiumfolie. Zet ze in een pan en vul aan met kokend water tot de kommetjes voor ⅔ onder staan. Zet op het vuur en laat heel zachtjes koken. De chawanmushi is na circa 20 minuten klaar (controleer de gaarheid met een satéprikker).
  4. Leg de overgebleven kokkels erop. Serveer ze direct, met een lepeltje. 

Ingrediënten

  • 1 vel gedroogde kombu (ca. 10x10 cm)
  • 250 g kokkels, goed gespoeld
  • 50 ml sake
  • 50 ml (ongepasteuriseerde) sojasaus
  • 50 ml mirin
  • 6 eieren, goed losgeklopt
  • 1 gram wakame (gedroogd)

Publicatie datum: 18 september 2023