Gerookte Hollandaisesaus

Gang
Bijgerecht
Aantal Personen
4

Bereidingswijze

  1. Breng voor de gastrique de wijn, azijn, sjalot, peper en tijm in een steelpan aan de kook en laat op lage stand inkoken tot er ongeveer 75 ml overblijft. Zeef, druk het vocht eruit en zet de gastrique apart.
  2. Schep de boter in een platte schaal. Verhit de rookoven en schep er 1 el rookmot in. Rook hierin de boter gedurende 2 minuten. Schep de boter in een steelpan en laat verder smelten. Schep het schuim eraf.
  3. Klop de eidooiers met de gastrique au bain-marie stevig. Schenk de boter er druppelsgewijs en al kloppend bij (schenk het vocht onder de boter niet mee). Breng op smaak met zout. Lekker bij zalm, makreel, gepocheerde kip, groenten.

Ingrediënten

  • 300 ml witte wijn
  • 100 ml wittewijnazijn
  • 1 sjalot, fijngesnipperd
  • 5 peperkorrels, gekneusd
  • 1 takje tijm
  • 450 g boter
  • 3 eidooiers

Publicatie datum: 18 september 2023