Kabeljauw met citrus-beurre blanc

Gang
Hoofdgerecht
Aantal Personen
4

Bereidingswijze

  1. Toast het briochebrood, laat afkoelen en maal fijn in een keukenmachine. Voeg er de zeste van 1 sinaasappel aan toe en breng op smaak met peper en zout.
  2. Besprenkel de tomaatjes met olijfolie en bestrooi met fleur de sel, rooster ze gedurende 6 minuten op 200˚C.
  3. Portioneer de kabeljauw in 4 stukken, besprenkel met een scheutje olijfolie en bestrooi met fleur de sel. Gaar de kabeljauw gedurende 10 minuten op 180˚C (de tijd is afhankelijk van de dikte van de vis).
  4. Stoof de venkel aan in olijfolie en voeg op het laatste moment de olijven toe. Kruid af met peper en zout.
  5. Maak ondertussen de beurre blanc saus. Fruit hiervoor 2 fijngesnipperde sjalotten aan in een klontje boter. Blus af met de witte wijn, voeg de koude in blokjes gesneden boter toe en kook het geheel in. Voeg het sap van een halve citroen toe, kruid af met peper en zout en zeef het geheel. Schuim de saus vervolgens op met een staafmixer.
  6. Verdeel de venkel met olijven over de borden. Plaats de stukjes kabeljauw er bovenop, werk af met de tomaatjes, beurre blanc saus en de crumble van briochebrood.

Ingrediënten

  • 12 honingtomaatjes
  • 800 gram kabeljauwhaas (zonder vel)
  • Fleur de sel
  • Olijfolie
  • 200 gram venkel, fijngesnipperd
  • 16 Taggiasche olijven, in schijfjes gesneden
  • 2 sjalotten
  • 100 ml droge witte wijn
  • 250 gram boter
  • ½ citroen, sap
  • 4 sneetjes briochebrood
  • 1 sinaasappel (zeste)

Publicatie datum: 18 september 2023